sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Helpoimmat sijoitukset Internetissä



(Koonti tämän artikkelin lopussa.)

Olen harrastanut aktiivisesti sijoitustoimintaa 1980-luvulta lähtien. Aloitin Internetin käytön yhtenä ensimmäisistä suomalaisista vuonna 1986. Aloin käyttää Internet-selaimia heti niiden ilmaannuttua markkinoille vuonna 1993, mutta sijoituspäätöksiä tukevan tiedon etsiminen oli vielä 1990-luvun loppupuolelle asti huomattavasti haasteellisempaa kuin nykyään.

Sijoitustoiminta 1980-luvulla

Nk. USENET News -keskusteluryhmiä oli olemassa Internetissä jo silloin kun aloitin sen käytön sekä harrastin näissä ryhmissä erilaisista aiheista keskustelemista, mutta sijoitusaiheista ei syntynyt koskaan kunnollista keskustelua. Tämä johtui siitä, että käyttäjäkunta oli tuolloin hyvin rajattu koostuen lähinnä Suomessa uraauurtavista aktiivisimmista tietokoneharrastajista sekä maailmalla yliopistojen opiskelijoista, joita ei sijoitustoiminta kiinnostanut. 

Alkuvaiheessa hyviä tiedon lähteitä minulle tarjosivat Helsingin Sanomat -lehden taloussivut sekä Kauppalehti, jota olen tilannut ja lukenut vuodesta 1986 lähtien. 

Lisäksi haalin käsiini ja luin englannin- ja suomenkielistä sijoituskirjallisuutta. 

Paitsi tiedonhaku niin myös sijoituksien tekeminen oli tuohon aikaan huomattavasti vaikeampaa kuin nykyään. Mikäli tein sijoituspäätöksen, niin vein toimeksiantopyyntöni pankkiin, jossa pankin meklari armollisesti suostui ottamaan käsittelyyn antamani osto- tai myyntimääräyksen määräämilläni rajaehdoilla oman aikataulunsa mukaisesti. Lisäksi pankin tarjoamien palveluiden hinnat olivat nykymittapuulla hyvin kalliit, joten pankit hyötyivät tuolloin erittäin paljon yksityisistä osakesijoittajista. 

Joskus rajaehtoni täsmäsivät ja kaupat syntyvät; toisinaan taas asettamani rajaehdot eivät johtaneetkaan kaupankäyntiin, jolloin asia tuli miettiä uudelleen.

Sijoitustoiminta 1990-luvulla

Aloin hoitaa Internetin kautta suoraan itse kaikkia sijoituksiani heti kun se oli mahdollista. Aluksi pankkini tarjosi minulle mahdollisuuden hoitaa itse sijoituksiani nykynäkökulmasta katsottuna hyvinkin alkeellisen järjestelmän kautta.

Tämän jälkeen siirryin käyttämään pelkästään sijoitustoimintaan keskittyneiden yritysten tarjoamia osto- ja myyntityökaluja, joista osa oli niin edistyksellisiä, että niitä voisi käyttää vaikka vielä tänäkin päivänä. 

Oma sijoitusoppini

Aloittaessani sijoitustoimintaani ei yleistä sijoitustietoa ollut siis juurikaan tarjolla. Tämä johti siihen, että päädyin kehittämään oman sijoitusoppini. Lopputuloksena sain itse kehitettyä tarpeisiini täysin sopivan teknisen sijoitustyökalun, joka vastaa minulle vielä tänäkin päivänä joka hetki seuraaviin kysymyksiin:

  • mikä on markkinatilanne: tulenko nyt markkinoille, pysynkö markkinoilla, poistunko markkinoilta vai pysyttelenkö kokonaan poissa?
  • mikäli nyt on aika tulla markkinoille, niin mihin sijoitan? Onko aika pysyä markkinoilla? Mikäli nyt on aika poistua markkinoilta, niin miten poistun? Jos on aika pysytellä poissa, niin kauanko niin teen?
  • miten hajautan sijoitukseni?
  • millä summilla ja millä aikataululla teen sijoitukseni?
Edellä mainitun sijoitustyökalun käyttö vaati tuolloin ja vaatii vielä nykyäänkin erittäin huolellista sijoitettavan kohteen taustojen tutkimista.

Aikoinaan taustojen tutkiminen piti suorittaa painettujen vuosikertomusten perusteella "jälkijunassa". Niiden tilaaminen, analysointi ja taulukointi olivat luku sinänsä.

Nykyään saan kaikki tarvitsemani tunnusluvut Internetistä muutaman napin painalluksella. 

Onneksi sain jo 1980-luvulla silloiselta esimieheltäni sekä konsernin kirjanpitäjältä aivan mahtavia viikoittaisia oppitunteja kirjanpidosta ja tunnuslukujen analysoinnista, joka johti minut myöhemmin opiskelemaan aiheesta lisää kaupallisen koulutukseni myötä. Tämä kaikki on vaikuttanut siihen, että pystyn tekemään itse tarvittavat sijoituspäätökset. 

Analysointi

Analysointi tapahtuu siten, että käytän itse kehittämäni sijoitusopin mukaista pisteytysjärjestelmää. Syötän selvittämieni tietojen perusteella erilaisia tunnuslukuja itse kehittämääni järjestelmään, jonka perusteella saan jokaiselle potentiaaliselle sijoituskohteelle tietyn pisteluvun. Pisteluku kertoo minulle paitsi sen, että tuleeko kohteeseen sijoittaa vai ei; niin myös tiedon siitä, että mikäli sijoitettavia kohteita olisi useita, niin kohteen "järjestysluvun" eli sen missä kohtaa minun tulisi kuhunkin kohteeseen sijoittaa. Lisäksi järjestelmä pitää huolen hajautuksesta ja kertoo kuinka paljon tulee kerralla sijoittaa mihinkin. 

Lisäksi olen tehnyt sekä hallinnoinut sukulaisteni puolesta heidän sijoituksiaan yhdessä sovituilla tavoilla toimien "yksityissalkunhoitajana". 

Ystävilleni en ole heidän kysymyksistään huolimatta uskaltanut koskaan jakaa sijoitusneuvoja "baaritiskin yli", koska sijoitusneuvonnan tekeminen vaatii mielestäni henkilön huolellista tuntemista sekä hänen varallisuutensa ja riskinsietokykynsä selvittämistä. 


Tämänkertaisen blogin kirjoittaminen oli niin hauskaa sekä mieleeni tuli lukuisia uusia ideoita ja ajatuksia aiheesta, joten päätin käsitellä sijoituksia myös tulevissa blogeissani. 

Koonti

  • sijoitustoiminta 1980-luvulla oli huomattavasti vaikeampaa kun nyt, koska tieto piti kerätä ja koostaa painetuista vuosikertomuksista
  • 1990-luvulla yleistyivät Internetin kautta käytettävät sijoitusjärjestelmät
  • aluksi Internet-sijoitusjärjestelmiä tarjosivat vain pankit, mutta alalle tuli myös edistyksellisiä osto- ja myyntityökaluja
  • kehitin itse oman sijoitusoppini
  • analysointi tapahtuu itse kehittämäni pisteytysjärjestelmän kautta. 

4 kommenttia:

  1. Hyvä historian kertaus.
    Onko tämä blogi tuttu?

    http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Timo Kantola kommentistasi.

      Olen seurannut myös mainitsemaasi Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogia. Blogin kirjoittaja pyrkii kertomaan hyvinkin yksityiskohtaisesti ja matemaattisesti sijoitusmaailmasta.

      Mielestäni em. blogin parhaita oppeja on omien tuloksien vertaaminen johonkin itse valittuun vertailuindeksiin. Siitä saa näkökulmaa omien sijoitusten hoitamiseen.

      Poista
    2. Todellakin. Sokeutuminen ja itsepetos ja yltiöpositiivisuus ovat suurimmat uhkat aloittelevalla sijoittajalla, jollainen itsekin olen. On hyvä jos saa helposti oman käyränsä jonkin indeksin kanssa samalle koordinaatistolle, jotta totuus paljastuu.

      Poista
    3. Kiitos Elektroniikka kommentistasi.

      Aloittelevan sijoittajan kannattaisi asettaa itselleen sääntö, jossa tekisi aluksi itselleen vain pieniä sijoituksia. Tiedän että se on vaikeaa, koska tuo maailma kiehtoo.

      Mutta jos saat "pienet" sijoitukset onnistumaan tai epäonnistumaan, niin niistä voi sitten ottaa opiksi ja miettiä tarkemmin, mihin haluaa itse sijoittaa laajemminkin.

      Vertailuindeksi on hyvä valita sijoitusten mukaan. Jos sijoitat etupäässä suomalaisiin pörssiosakkeisiin, on Helsingin pörssin OMXH-indeksi ihan hyvä valinta.

      Poista