perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pysyvien muutosten pakko

(Koonti tämän artikkelin lopussa.)

Sosiaalisen median käyttäjiä kiusataan tänä päivänä yhä tihenevissä määrin näiden järjestelmien toiminnallisilla muutoksilla. 


Erityisesti jatkuvien muutosten tekijänä on kunnostautunut Facebook, mutta myös Google+ on jonkin verran tehnyt muutoksia. Twitter on pysynyt muutosvauhdissa hieman rauhallisempana. 


Analysoin tässä artikkelissa hieman näistä muutoksista aiheutuvia harmeja tavallisen loppukäyttäjän kannalta.

Facebook-muutoksia

Näytettävä Uutiset-virran sisältö

Facebook on tehnyt eniten muutoksia järjestelmäänsä. Monien toiminnallisten muutosten lisäksi merkittävin muutos on tullut näytettävien uutispäivityksien algoritmiin: Facebookin edustajat ovat suoraan kertoneet, että Facebook näyttää oletusarvoisesti Uutiset-virrassa vain 8 % ystäviesi tilapäivityksistä. 

Vaikka prosenttilasku onkin varmasti meille kaikille tuttua, on mielestäni silti hämmästyttävää, että sadasta tilapäivityksestä Facebook päättää itsenäisesti piilottaa minulta mitään kysymättä 92 kappaletta, ja näyttää minulle vain kahdeksan! 

Facebookin edustajan mukaan Facebookin algoritmi optimoi Uutiset-virrassa näytettävää sisältöä painottaen niiden ihmisten kirjoituksia, joiden kanssa olet eniten vuorovaikutuksessa.

Jos itse saisin päättää, niin haluaisin vastaanottaa Uutiset-virran sisältöä tasaisesti kaikilta Facebook-kontakteiltani, myös niiltä joiden kanssa "en ole niin paljon tekemisissä", koska minua kiinnostaa myös niiden tahojen kuulumiset, joista en kuule niin usein. 

Edellä mainitun rajoituksen voi tarvittaessa ohittaa käsin, mutta tällöin minun pitäisi asettaa joka ainoan Facebook-kontaktini kohdalta päälle erikseen, että haluan seurata kaikkia hänen Uutiset-virtaansa lähettämiä päivityksiä. 


Koska asiaa ei voi Facebookissa asettaa päälle kaikille kontakteille yhdellä kertaa "eräajona", jää asian tekeminen varmasti sen suuren työllisyyden vuoksi, mikäli kontakteja on enemmän kuin muutama. 

Facebook Android -sovellus

Noin viikko sitten päivittynyt Facebook Android -sovellus meni päivityksessä erittäin huonoon suuntaan: Uutiset-virrassa näytetään kommenttiketjusta vain ensimmäinen, alkuperäinen viesti, ja mikäli haluat lukea koko viestiketjun, on jokainen kommenttiketju avattava yksitellen auki painamalla pientä kohtaa kommentin alapuolella näkyvistä pienestä palkista. 

Tämä käytäntö hidastaa erittäin paljon Facebookin käyttöä ja tämän päivityksen tultua lopetin Facebook Android -sovelluksen käytön Uutiset-virran lukemiseen, koska tekemäni testin mukaan tämä käyttötapa hidasti Facebook-kommenttien lukemista verrattuna normaalilla selaimella tapahtuvaan lukemiseen noin nelinkertaisesti. Minulla on parempaakin käyttöä sille ajalle.

Google+ -muutoksia

Google+ on ollut muutoksissaan maltillisempi, ja käyttöliittymä on ollut jo palvelun lanseeraamisesta eli kesästä 2011 asti parempi kuin Facebookilla. 
Google+:n muutokset ovat olleet hyvin pieniä ja niin merkityksettömiä kokonaisuuden kannalta, etten luettele niitä tässä.

Google+ Android -sovellus toimii täysin eri periaatteella kuin Facebook Android -sovellus: se näyttää alkuperäisen kirjoituksen ja siitä kaksi ensimmäistä kommenttia. Tämän jälkeen saat kommentit luettavaksesi painamalla mitä tahansa kohtaa kommenttiketjusta, jolloin kaikki kommentit avautuvat samalle näytölle allekkain.

Facebook Android -sovelluksen tulisi ottaa Google+ Android -sovelluksesta mallia näin yksinkertaisesta tavasta ratkaista asia kuntoon, eikä vaikeuttaa käyttäjien elämää.

Twitter-muutokset

Twitterin käyttöliittymä on pysynyt hyvin uskollisena alkuperäiselle, ehkäpä suurimmat muutokset ovat uudet "Home"-, "Connect"- ja "Discover"-napit sekä "Connect"-napin painamisen jälkeen tulevan "Interactions"-näytön uudet tiedot seuraajista sekä retweettauksista. Retweettaus tarkoittaa sitä, että joku uudelleenlähettää jo kirjoittamasi tweetin eli Twitter-viestin kokonaisuudessaan myös omille seuraajilleen siten, että alkuperäisen viestin lähettäjän tiedot näkyvät.

Itse olen tyytyväisenä laittanut merkille, että jos joku seuraajani uudelleenlähettää jonkin kirjoittamani viestin, on siitä yleensä seurauksena lisää seuraajia minulle, joten asia toimii hyvin. 

Pysyvien muutosten pakko

Miksi muutokset ovat sosiaalisissa medioissa pysyvää, välttämätöntä ja sangen tiheästi tapahtuvaa? Miksi sosiaalisen median käyttäjiä kiusataan uusilla muutettavilla asioilla?
Moni käyttäjä varsinkin Facebookissa sanoo kyllästyneensä jatkuviin muutoksiin ja siihen, että asiat pitää aina opetella uudelleen, kerta toisensa jälkeen.

Lisäksi muutokset ovat tuoneet tullessaan tietoturvaongelmia sekä aiheuttaneet epätietoisuutta nk. "hoaxien" eli Internetissä leviävien perättömien huhujen myötä,

Omasta mielestäni tämä johtuu siitä, että sosiaaliset mediat haluavat että lehdistö kirjoittaa niistä artikkeleja. Lehdet yleensä kirjoittavat näistä jatkuvista muutoksista sangen neutraaliin sävyyn enemmänkin vain todeten, että "nyt tuli taas jotain tällaista". En ole vielä sellaista suomalaista lehtiartikkelia lukenut, jonka kirjoittaja arvostelisi jotakin muutosta ja perustelisi miksi se on huono.  Näitä soraääniä voi lukea ulkomaan julkaisuista, tavallisten käyttäjien Uutiset-virrasta tai sitten asiantuntijoiden blogeista. 


Ehkä tietoteknisessä maailmassa ja sosiaalisessa mediassa tapahtuu koko ajan niin paljon, että leipätyötään tekevät, suuria uutismassoja käsittelevät toimittajat eivät vain ehdi tutkia syvällisesti jokaista sosiaalisen median muutosta, ennen kuin heille tulee kiire kirjoittaa seuraavaa artikkelia. 

Vain muutos on pysyvää


Sosiaalisessa mediassa on pysyvien muutosten pakko. 
Jos sosiaalisten medioiden järjestelmät käyvät sinunkin mielestäsi hetki hetkeltä monimutkaisimmiksi, niin mikäli vauhti jatkuu samanlaisena, emme edes me asiantuntijat osaa enää käyttää sosiaalista mediaa noin kymmenen vuoden kuluttua tästä hetkestä. 

Koonti

  • sosiaalisten medioiden järjestelmät kokevat tällä hetkellä tihenevässä määrin järjestelmien toiminnallisia muutoksia
  • eniten muutoksia on tehnyt Facebook, mutta myös Google+ ja Twitter ovat kunnostautuneet näissä
  • Facebook näyttää tällä hetkellä oletusasetuksilla noin 8 % kaikista niistä Uutiset-virran viesteistä, joka sinulle kuuluisi. Tätä oletusasetusta voi toki muuttaa käsin, mutta koska se pitää tehdä kontaktikohtaisesti ei sitä käytännössä kukaan tee
  • Facebook Android -ohjelma näyttää vain Uutiset-virran ensimmäisen kommentin ja mahdolliset jatkokommentit on avattava käsin, joka on tehty hankalaksi
  • Google+ on tehnyt pienempiä muutoksia, ja koska käyttöliittymä on ollut hyvä jo palvelun lanseeraamisesta kesästä 2011 asti ja uudet muutokset ovat olleet hyviä, niin järjestelmä toimii
  • myös Google+ Android -sovellus toimii paremmin kuin Facebook Android -sovellus
  • Twitter on lisännyt järjestelmään muutamia uusia painonappeja sekä "Interactions"-näyttöön muutamia uusia tietoja
  • mielestäni sosiaaliset mediat hakevat muutoksilla näkyvyyttä lehdistössä ja ihmisten välisissä keskusteluissa, ja sitä ne kyllä todellakin saavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti