sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Kuinka hävität 300 puhelinnumeroasi

(Koonti tämän artikkelin lopussa.)


Taustatietona: hankin ensimmäisen matkapuhelimeni vuonna 1991. Laite oli NMT 900 -verkossa toimiva Technophone 900. 

Kolme vuotta myöhemmin eli vuonna 1994 ostin Nokia 2110 -puhelimen ja siirryin GSM-aikakauteen. Siitä pitäen olen huolellisena miehenä siirtänyt aina operaattoria vaihtaessani vanhalta SIM-kortilta henkilökohtaiset puhelinnumeroni uudelle SIM-kortille. 

Vielä viime viikolla minulla oli yhteystietoja SIM-kortilla henkilökohtaista käyttöä varten kerättynä noin 300 kappaletta vuosien varrelta. Työnumeroita varten minulla on ollut aina eri puhelimet. 

Facebook for Android -päivitys


Käytössäni on HTC Desire Z -älypuhelin, jossa on sisäistä muistia 1 Gt, Android 2.3.3 "Gingerbread"-käyttöjärjestelmä ja mekaaninen QWERTY-näppäimistö. Laite on noin kaksi vuotta vanha ja toimii edelleen täydellisesti. 

Asiat alkoivat mennä pahasti pieleen em. älypuhelimeeni ajamani viimeisimmän Facebook for Android v. 1.9.12 -päivityksen jälkeen. Kyseinen päivitys muutti itse omavaltaisesti Facebook for Android -ohjelman Asetukset-valikon toiminnot seuraavaksi: 


"Asetukset / Synkronoi yhteystiedot: (o) Synkronoi kaikki"


Muistelin että minulla oli ennen päivitystä ollut tässä

"Asetukset / Synkronoi yhteystiedot: (o) Synkronoi olemassa oleviin yhteystietoihin" 

joten ajattelin katsoa mitä em. tehdasasetuksena saatu toiminto tekee. 


Sen lisäksi Facebook for Android asetti omavaltaisesti käyttöön 

"Ilmoitukset: Aktiivinen (x)"

siten, että sain puhelimen ruudulle ilmoitukset kaikista mahdollisista Facebookissa tapahtuvista asioista. Tämä ei ollut toivottavaa. 


Kun havaitsin mitä Facebook for Android oli tehnyt, kävin ottamassa em. Ilmoitukset-valinnan pois päältä. Tästä huolimatta puhelin alkoi joka aamu n. kello 9-10 välillä lähettää minulle yläpalkkiin ilmoituksen, joka mukaan Facebookissa olisi uutta toimintaa. Kävin tarkistamassa em. Ilmoitus-asetuksen ja se oli edelleen pois päältä. Tästä huolimatta ilmoituksia tuli edelleen joka aamu. "Aika kehnoa koodausta", ajattelin.


Suurempi koodausvirhe räjähti kuitenkin naamalle kuitenkin torstaina 6.12.2012, kun puhelimeni ilmoitti muistin olevan vähissä. Tarkistin tilanteen ja havaitsin että puhelinnumeroita käsittelevä sovellus  oli kerännyt kaikkien Facebook-kontaktieni minulle näytettävät puhelinnumerot, tuonut ne puhelimen muistiin ja käytti keskusmuistia tähän tarkoitukseen muistaakseni n. 60-80 Mt haukaten liikaa muistia, koska puhelimen keskusmuisti on vain 1 Gt:n kokoinen ja yksittäiset Android-sovellukset ovat kasvaneet valtavasti kokoa viimeisen kahden vuoden aikana. 

Asetin

"Asetukset / Synkronoi yhteystiedot: (o) Älä synkronoi"

ja odotin tovin. Muistinkäyttö ei pienentynyt tästä yhtään. Näin ollen päätin tyhjentää käyttöjärjestelmän puolelta

"Asetukset / Sovellukset / Sovellusten hallinta / Kaikki"

-sovelluksen

"Yhteystietojen tallennustila"

käyttämän muistin, joka on yleensä ollut muistaakseni jokusen megatavun kokoinen. Oletin että tämän valinnan ei pitäisi vaikuttaa puhelimen SIM-kortilla oleviin yhteystietoihin. 

Tästä hetkestä eteenpäin jotakin meni pahasti pieleen ja puhelin hävitti lähes kaikki SIM-kortilla olevat yhteystiedot. Havaitsin tämän, kun sain tekstiviestin, jonka numero oli tuttu, mutta puhelin ei näyttänyt lähettäjän tietoja.

Siirsin SIM-kortin Nokian puhelimeen ja tutkin asiaa: toden totta: noin 300 yhteystietoa oli kadonnut ja jäljellä oli sillä hetkellä vain noin viisi yhteystietoa. 


Mitäs sitten tehdä? Noin 300 SIM-kortilla olevaa puhelinnumeroa olivat siis kadonneet. Olisi melkoinen urakka lähteä keräämään näitä kaikkia käsin läpi kymmenistä eri paikoista. 

Onneksi kuten edellä kerroin olen huolellinen mies: olin kopioinut puhelimeni SIM-kortin sisällön erään Nokian puhelimeni sisäiseen muistiin noin puoli vuotta sitten.

Käytin tyhjentynyttä SIM-korttia em. puhelimessa, katsoin numerot läpi, selvittelin ja lisäsin tänä aikana tulleet uudet numerot usealta eri taholta sekä asetin SIM-kortin takaisin älypuhelimeeni. Nyt on kulunut neljä tuntia, ja numerot näyttävät pysyvän puhelimessa. 

Voisitte varmaan kuvitella mikä tilanteeni olisi, jos minulla itselläni ei olisi ollut omia varmuuskopioita tilanteesta. 

Koonti

Mikälili käytät Facebook for Android -sovellusta, käy katsomassa 

"Asetukset / Synkronoi yhteystiedot"

-tila ja mieti onko se mieleisesi.


Mikäli ei ole, niin älä missään nimessä muuta em. tilaa, mikäli et ole varmuuskopioinut puhelimesi SIM-kortin sisältöä jollekin toiselle SIM-kortille tai johonkin toiseen puhelimeen. 

Android 2.3.3 -käyttäjille: mikäli nollaat sovelluksen

"Yhteystietojen tallennustila"

käyttämän muistin, saattaa se yhdessä Facebook for Android v. 1.9.12 -päivityksen jälkeen tyhjentää pysyvästi puhelimesi SIM-kortilla olevat yhteystiedot. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti