keskiviikko 28. lokakuuta 2015

tsū - uhka Facebookille vai mahdollisuus SoMelle?


Olin innoissani saadessani kuulla, että uudehko sosiaalisen median järjestelmä nimeltään tsū (voidaan kirjoittaa myös "tsu") oli joutunut Facebookin estolistalle, koska Facebook piti kyseistä järjestelmää itseensä kohdistuvana vakavana uhkana. Facebook estää siis tällä hetkellä tsūn sivuille tehdyt linkitykset , esim. http://www.tsu.co/jatsi -osoitteen linkittäminen ei onnistu Facebookin kautta.

Näin toimimalla tekemällä Facebook tuli tehneeksi suurimman ajateltavissa olevan palvelun kilpailijalleen: ihmiset ryntäsivät tietenkin kilpaa tutkimaan tsūn järjestelmän toimintaa - ja kaikki se aika on poissa Facebookin käytöstä. Mahtaa Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergia harmittaa.

Tutkin itse tsūn läpi ja ohessa ensimmäiset ajatukseni.

Miksi tsū on uhka Facebookille?

tsūn markkinointilupaus on aika uskomaton: tsū väittää palauttavansa käyttäjilleen jopa 90 % kaikesta mainonnallaan saamastaan voitosta. Tämä asia on tietenkin hätkähdyttävä, jos vertaat asiaa esim. Facebookiin tai Googleen, jotka palauttavat 0 % mainostuloistaan käyttäjilleen, mutta sen sijaan myyvät näitä koskevia tietoja niin paljon kolmansille osapuolille kuin vain suinkin kykenevät.

Miksi tsū on mahdollisuus SoMelle?

Tähän asti kaikki sosiaalisen median järjestelmät ovat keränneet varoja vain omistajilleen. tsū on ensimmäinen järjestelmä, joka lupaa palauttaa jopa 9/10 voitostaan omille käyttäjilleen. Eli sinun statuspäivityksesi, kissavalokuvasi sekä epätarkat videosi eivät enää lihottaisikaan suoraan Facebookin Mark Zuckerbergin tai Googlen Larry Pagen pankkitiliä, vaan saisit itsellesi osan tsūn tienaamista rahoista mukavasti omassa tuolissasi istuen.

Tulevaisuus tulee sitten osoittamaan tämän ansaintamallin toimivuuden. Käykö tsūn kanssa samalla tavalla kuin Spotify-järjestelmän, johon liittyneistä artisteista vain hyvin harva kykenee saamaan sitä kautta edes jonkinlaista tuloa? Lisäksi ne artistit, jotka edes saavat Spotifyn kautta itselleen jotakin hippua suurempaa, keräävät muutenkin varoja kiertueillaan sekä yhä pienemmäksi jäävillä levymyynneillään.

Olen tähän asti laittanut tsūhun normaalien profiili- ja taustakuvieni lisäksi ottamiani valokuvia mm. kansainvälisen jätin keksipaketista, kotimaisesta suklaalevystä sekä pihalleni varisseista syksyn lehdistä, joten jos tulen ansaitsemaan näiden avulla miljoonia dollareita, niin hieno juttu!

Esimerkiksi tänään olen tienannut tsūn kautta jo USD 0,048 eli lähes viisi Yhdysvaltain senttiä. Tämän blogin kirjoittaminen sekä julkaisu kestivät yhteensä noin kaksi tuntia, joten isot rahat todellakin odottavat minua!

tsūn hopealuoti

Mikä on tsūn ansaintalogiikka tai sen perimmäinen idea? Tietenkin tsū, samoin kuin kaikki vakavasti otettavat sosiaalisen median järjestelmät, on mainosrahoitteinen. Mainosten kohdistaminen oli mielestäni hieman kyseenalaista, en esim. pidä itseäni sopivana munasolun luovuttajana, vaikka ilmoitin kyllä järjestelmälle rekisteröitymisvaiheessa biologisen sukupuoleni.

Itse asiassa tsūn sivuilla näkyvä mainonta on sellaista, etten minä edes kunnolla huomaa sen sivuilla vilkkuvia mainosbannereita. Näin on käynyt minulle usean muunkin sosiaalisen median järjestelmän kanssa. Mutta tätä asiaa ei kannata kertoa tsūlle, etteivät ne keksi yhtä ärsyttäviä tapoja mainostaa, kuin esim. Swarm-sijaintijärjestelmän harrastama todella karmea tapa, joka herättää vain inhon mainostettavia tuotteita kohtaan.

Hyvin monen edes kohtuullisesti menestyneen sosiaalisen median järjestelmän luoja on tienannut itselleen oikein kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun jokin suuri jätti, yleensä Facebook tai Google, on ostanut markkinoita häiritsevän järjestelmän pois kulkemasta.

Käyttöliittymä

tsūn käyttöliittymä muistuttaa erehdyttävän paljon Facebookin toiminnallisuutta, mutta nämä ovat asioita, joita on vaikea edes oikeudessa ratkoa että kenellä on mitkä oikeudet mihinkin toimintoihin. Periaatteessa Windows, Mac sekä Linux graafisella käyttöliittymällä toimivat samoilla, hyväksi havaituilla periaatteilla: hiirellä voidaan raahata työpöydän objekteja paikasta toiseen, objekteja voidaan kaksoisnäpäyttää, työpöydällä on roskakori jne. ja me olemme kaikki tottuneet sellaisiin asioihin. 

Toisaalta tsūn valitsema tuttu tapa käyttää SoMea vain helpottaa sekä nopeuttaa tämän uuden järjestelmän käyttöönottoa, joten pidän sitä vain hyvänä asiana.

tsūn käyttöliittymä on graafisesti kaunis, loppuun asti harkittu sekä tähän astisen kokemukseni perusteella siinä ei ole juurikaan ohjelmointivirheitä. Pari omituista ja toistettavaa virhetilannetta olen jo löytänyt, mutta uskon niiden tulevan korjatuiksi tulevaisuudessa, koska suurin osa järjestelmän toiminnoista toimii täydellisesti.

Selainversion lisäksi tsūlle löytyy hyvin toimiva mobiiliversio Google Play -järjestelmästä, joten Android-käyttäjät voivat nauttia sovelluksesta myös tien päällä. Asensin sen omalle puhelimelleni sekä tutkin kaikki sen toiminnot läpi: hienosti näyttää pelaavan. Myös iOS-käyttäjiä on ajateltu eli Apple-puhelimiin löytyy oma tsū-sovellus.

Yllätyksekseni moni on verrannut tsūta Ello-järjestelmään, joka oli hetken aikaa suuri hitti, mutta nykyään sekin on vain menneen talven lumia. Elloa vaivasivat alusta asti selkeät ohjelmointivirheet. Lisäksi Ellon käyttöliittymä oli suoraan sanottuna graafisesti hyvin karu. Käytin sitä muutaman viikon, jonka jälkeen pudotin sen pois SoMe-sortimentistani.

Kavereiden etsiminen

Tunnuksien luomisen jälkeen (jonka selitän alempana) sekä vahvistettuasi tilisi ja kirjauduttuasi voit lähteä etsimään omia kavereitasi. Hakutoiminnot ovat selkeät ja toimivat, toisin kuin esim. Snapchat-järjestelmässä, jossa seurattavien sekä kavereiden etsiminen on todella tuskallista. 

tsūn henkilöhaku on sen sijaan vaivaton ja toimiva: voit etsiä kavereitasi heidän nimensä mukaan tai heidän käyttäjätunnuksensa perusteella. Kaverit löytyvät nopeasti ja helposti.

Löydettyjen kavereiden lisääminen

tsūssa on kaksi tapaa aloittaa kaunis ystävyyssuhde:
 1. Kaveripyynnön lähettäminen eli "Add Friend" - toiminto lähettää kohdehenkilölle kaveripyynnön, jonka hän voi hyväksyä tai hylätä. Sen jälkeen kun kohdehenkilö on hyväksynyt sinun lähettämäsi kaveripyynnön, näet kaikki hänen kirjoittamansa julkaisut. JatsiNiksi: kavereita ei missään nimessä kannata seurata, koska näet muutenkin kaikki heidän julkaisunsa ja lisäksi seurattavilla on maksimimäärä! Tästä asiasta tarkemmin seuraavassa kohdassa.
 2. Seuraamisen aloittaminen eli "Follow" - alat seuramaan jotakin ihmistä, jolle et ole lähettänyt edellisessä kohdassa kerrottua kaveripyyntöä. Toisin kuin Facebookissa, niin tsūssa kaikkien ihmisten tilejä voi automaattisesti lähteä seuraamaan, eikä "seurattava" voi suoraan hyväksyä tai hylätä näitä pyyntöjä. Eli seuraaminen on käytössä kaikilla tsū-tileillä, eikä sitä saa käännettyä asetuksista pois päältä. Tietenkin normaali häiritsevän seuraajan estämistoiminto löytyy. Seuraaminen ei siis automaattisesti aiheuta kaveripyynnön lähettämistä, vaan se pitää tehdä erikseen. Seurattavien maksimimäärä on 1000. Kuten edellä kerroin, niin kavereiden kohdalle ei kannata täpätä "Follow"-vipua päälle.
Itse olen käyttänyt asiaa etupäässä siten, että olen lähettänyt kaveripyynnön niille ihmisille, joiden kanssa olen muutenkin ollut paljon juttusilla muissa SoMe-järjestelmissä tai jotka olen tavannut tosielämässä.

Lisäksi olen aloittanut sellaisten henkilöiden seuraamisen, joita pidän mielenkiintoisina, mutta joita en tunne henkilökohtaisesti (ainakaan vielä).

Viestiseinä

Sitten kun olet löytänyt kavereitasi, lähetellyt kaveripyyntöjä, saanut niihin hyväksymisiä sekä alkanut seuraamaan ihmisiä, saat näkyviisi omalle viestiseinällesi normaaliin tapaan omien kontaktiesi kirjoittamia kuulumisia. 

Tosin kuin Facebookissa, niin tsū ei päätä käyttäjän puolesta, mitä julkaisuja näytetään ja mitä ei näytetä, vaan tsū näyttää kaikkien kavereiden ja seurattavien kaikki julkaisut. Kokemuksieni mukaan huomattava osa Facebookin käyttäjistä ei vieläkään tunnu tajuavan, että Facebook ei todellakaan näytä sinulle kaikkien kontaktiesi kaikkia julkaisuja, vaan Facebook valitsee omalla, mielivaltaisella algoritmillaan käyttäjien puolesta, keiden julkaisuja haluat kulloinkin seurata. Tähän asiaan voi itse toki vaikuttaa, mutta se on sangen työlästä. 

Sen sijaan Twitter näyttää kaikkien seurattaviesi kaikki julkaisut, mutta koska yksittäiset tweetit voivat olla vain 140 merkkiä pitkiä, niin oman aikaisemman kokemukseni mukaan vielä alle tuhannen Twitter-seurattavan kaikki julkaisut on mahdollista lukea käyttäen niihin aikaa n. 15-20 minuuttia päivässä, tosin olen pikalukija moninkertaisella lukunopeudella normaalilukijaan verrattuna. Nykyään minulla on Twitterissä yli 3500 seurattavaa ja seuraajaa, joten aika ei valitettavasti enää riitä päivittäin kaikkien seurattavieni Twitter-julkaisujen lukemiseen, mutta aikanaan minä tein niin pitkän aikaa.

Julkaisujen kirjoittaminen

tsū-käyttäjä voi tehdä seuraavat toiminnot alkaessaan kirjoittaa uutta julkaisua:
 • kirjoitetaan julkaisun sisältö aivan normaaliin tapaan
 • julkaisulle voi vapaaehtoisesti valita otsikon, jos haluaa, mutta ihmiset näyttävät käyttävän tätä toimintoa aika vähän varmaankin siksi, koska sitä ei löydy muista sosiaalisen median järjestelmistä
 • valokuvan liittäminen mukaan onnistuu myös
 • tsū tukee täydellisesti sekä hashtageja (esim. #SomeJoulut) sekä hyperlinkkejä.
Julkaiseminen, ilmoitukset sekä linkitykset

Julkaisemiseen on kaksi eri tapaa:
 1. Ensimmäinen tapa on tehdä julkinen julkaisu eli "Public", jolloin se näkyy myös niille, jotka vain seuraavat sinua, eivätkä ole sinun kavereitasi. Tietenkin myös hyväksytyt kaverisi näkevät nämä julkiset viestisi.
 2. Toinen tapa on tehdä julkaisu vain hyväksytyille kontakteille eli "Friends Only", jolloin se nimensä mukaan näkyy vain niille, jotka sinä olet henkilökohtaisesti hyväksynyt omiksi kavereiksesi. Nämä viestit eivät näy niille ihmisille, jotka ovat vain sinun seuraajiasi tai joiden seuraajapyyntöä sinä et ole hyväksynyt.
tsū ei tue Facebookista tuttuja kaverilistoja tai Google+:n "piirejä", joten et pysty kohdistamaan tarkemmin kirjoittamiasi julkaisuja.

tsū antaa normaaliin tapaan ilmoituksia järjestemän oikeaan yläkulmaan, kun sinun postituksiasi kommentoidaan sekä kertoo tietenkin uusista kaveripyynnöistä ja seuraajista.

Pystyt linkittäytymään Twitteriin ja Facebookiin siten, että voit julkaista tsūn kautta samalla myös näihin järjestelmiin. Lisäksi pystyt tsū-kontaktoitumaan edellä mainittujen järjestelmien lisäksi myös Instagram-järjestelmässä jo valmiiksi oleviin kontakteihesi. Linkitykset kannattaa tehdä PC:n selaimen kautta, koska mobiilisovelluksilla asia ei tahdo onnistua. Jos haluat kokeilla itsekin näitä niin pidä mielessäsi, että Facebook osti Instagramin jokin aika sitten.

Family Tree

Ehkä mielenkiintoisin toiminto tsūssa, jollaista en ole nähnyt missään muualla, on nk. Family Tree. Tämän toiminnon avulla näet alempana kerrottuun Bank-toimintaan eli tsūn keräämien mainosrahojen luovutukseen liittyvät yksityiskohdat. Family Tree näyttää seuraavat asiat:
 • Friends - kaikki ne, jotka ovat hyväksyneet kaveripyyntösi. Joukossa saattaa olla sekä sinun kutsumiasi että myös muiden kutsumia ihmisiä
 • Children - kaikki ne tsū-käyttäjät, jotka sinä olet itse henkilökohtaisesti kutsunut tsūhun omalla käyttäjäkoodillasi
 • New Children - tämä näyttää vain tuoreimmat edellä kerrotun Children-kohdan edustajat
 • Network - tässä näkyy itse asiassa ketju niistä ihmisistä, jotka joko sinä tai sitten joku sinun tsūhun kutsumistasi ihmisistä on saanut liittymään mukaan tsūhun
 • Followers - kaikki ne, jotka ovat vain seuraajiasi, eivät kavereitasi. Joukossa saattaa olla sekä sinun kutsumiasi että myös muiden kutsumia ihmisiä.
Muut toiminnot

Näiden lisäksi tsūssa ovat mm. seuraavat toiminnot:
 • tsūGroups eli ryhmäkeskustelu, joka on vielä beta-vaiheessa. Tällaiseen ryhmään on mahdollista kerätä esim. jonkun somepiirin jäsenet, joille pääsee sitten kohdistamaan ryhmän sisäistä viestintää. Ryhmiä voi olla kolmen eri tasoisia: 1. "Public" eli julkinen ryhmä. 2. "Closed" eli näkyy vain ryhmän jäsenille 3. "Private" eli vain kutsutuille jäsenille. tsūGroups sisältää ryhmän sisäisen keskustelun ennakkomoderointimahdollisuuden
 • Messages eli yksityisviestit käyttäjältä käyttäjälle. Tätä kautta voi myös lähettää kuvia
 • Bank eli pankki, jonka avulla saat shekin tsūn sinulle keräämistä mainosrahoista sen jälkeen, kun olet tienannut niitä vähintään USD 100 edestä. Lisäksi voit siirtää Bankin kautta tsūssa olevia varojasi toiselle tsū-käyttäjälle, mikäli tämä on sallinut tämän. Tsū ottaa tästä kuitenkin 3 %:n välitysprovision. Voit myös lahjoittaa varojasi hyväntekeväisyyteen
 • Analytics eli analytiikka, jonka avulla näet miten paljon omia julkaisujasi on katsottu.
Lisäksi tsūssa on muitakin toimintoja, mutta edellä ehkä tärkeimmät.

tsūhun kirjautuminen

tsū toimii kutsuperiaatteella eli järjestelmään pääsee sisään vain jo olemassa olevan käyttäjän "suosituksesta".

Mikäli haluat ottaa tsūn käyttöön kaikilla ominaisuuksilla, voit tehdä seuraavaa:
 • mene tsū-järjestelmään, osoite http://www.tsu.co/jatsi
 • paina oikealta ylhäältä "Join"
 • kentässä "Referrer Shortcode" pitäisi olla suoraan valmiina "jatsi". Kuitenkin mikäli menet jotakin muuta kautta tsūn sivuille ja tulee kohta "Please enter a member's short code to sign up", niin syötä siihen "jatsi" ilman lainausmerkkejä ja pääset saman tien rekisteröitymään.
Ja millä nimellä tsūn käyttöä sitten pitäisi kutsua, kun meillä kerran on jo feissaaminen, tweettaaminen, instaaminen, snäppääminen ja plussaaminen? Se on tietenkin tsutsutelua!

Tsutsutellaan!

6 kommenttia:

 1. Uskalsinpas. Kiitos analyysista. Erittäin hyvä. Tekniikasta en mitään ymmärrä, mutta kun mainitsin esim seurattavien etsinnän vs Snapchat, tajusin miksi pidän tästä. Tsutsutellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja Nousiainen, että uskalsit lukea tämän sekä kommenteistasi. Ole hyvä analyysista, mukavaa että kelpasi. Seurattavien etsiminen on todellakin tehty Tsūssa esimerkillisen hyvin verrattuna Snapchatiin, jossa se on aivan hirveää. Tsutsutellaan!

   Poista
 2. Taitaa olla uhka enemmänkin kun FB on nyt blokannut Tsu-linkityksen sivuillaan. Siksi juuri ko. palvelusta ylipäätään kiinnostuin ja liityin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebook teki erinomaista markkinointityötä tsūn puolesta. Ilman Facebookin avustusta tsū ei olisi päässyt näin hyvin esille. Hauskaa että kiinnostuit ja liityit palveluun!

   Poista
 3. Miten tuonne kirjaudutaan yrityksen tai konseptin nimellä? Nimimerkin paikalle putiikin nimi ja muuten omat tiedot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri noin. Oman nimen paikalle vain yrityksen tai konseptin nimi. Näin ovat ainakin muut vastaavat toimineet tsūssa tähän mennessä.

   Poista