lauantai 17. syyskuuta 2011

Facebook tilapäivitys-toiminnon uudistukset

(Koonti tämän artikkelin lopussa.)

Facebook on ottanut käyttöön uudet asetukset tilapäivitysten julkaisemisessa, josta tässä blogissa tarkemmin.

Facebookin uudistukset tulevat aalloittain, ja ne annetaan eri käyttäjien käyttöön eri aikaan, joka on hyvä toimenpide näin suuria uudistuksia tehtäessä.

Jokin aika sitten Facebook lisäsi tilapäivityksiinsä kaksi uutta kenttää. Näistä ensimmäinen "Kenen kanssa olet?" mahdollistaa, että käyttäjä voi samalla oman tilapäivityksensä julkaisun yhteydessä kertoa myös olevansa liikkeellä jonkun Facebook-kontaktinsa kanssa. Tämä ominaisuus ei tietenkään tietoturvallisesti ole kovinkaan järkevä, koska Facebook-kontaktilta ei kysytä tämän tilapäivityksen julkaisemiseen suostumusta.

Toinen uusi kenttä "Missä olet?" mahdollistaa, että käyttäjä voi myös kertoa oman sijaintinsa. Oman sijainnin julkaiseminen ainakaan julkiseen Internetiin ei ole koskaan järkevää useastakaan eri syystä, mutta silti monet ihmiset näyttävät harrastavan sitä. Erityisen suurta harkintaa tilapäivityksen julkaisun kohderyhmään tulee osoittaa varsinkin silloin, jos kirjoitat samalla sekä "Kenen kanssa olet?"-kenttään että "Missä olet?"-kenttään tietoa.

Tuorein uudistus liittyy tilapäivitysten julkaisuun. Tästä eteenpäin tilapäivityksille voi valita kolme eri näkyvyyttä: 

 1. "Julkinen" - tämä näkyvyys julkaisee tilapäivityksesi julkiseen Internetiin, josta sen pääsevät näkemään aivan kaikki. Myös Internetin hakukoneet, työtoverisi sekä kaikki muut tahot. Vaikka poistat tilapäivityksesi myöhemmin sivuiltasi, saattavat silti Internetin hakukoneet, työtoverisi sekä kaikki muut tahot muistaa sen ikuisesti. 
 2. "Kaverit" - tämä näkyvyys julkaisee tilapäivityksesi vain niille käyttäjille, joiden kanssa olet verkostoitunut Facebookissa. Tämä on hyvä oletusarvo käytettäväksi. 
 3. "Mukautettu" - tämän näkyvyyden avulla voit valita yhdellä ja samalla kertaa kaksi asiaa: kenelle ihmisille tai listoille sen kertaisen tilapäivityksesi julkaiset JA keneltä ihmisiltä tai listoilta tilapäivityksen näkyvyys piilotetaan. Mikäli sama ihminen on molemmissa edellä mainitussa kentissä tai niissä olevilla listoilla, voittaa näkyvyyden piilottamisen asetus. 
Edellä mainittu tilapäivitysten näkyvyyden määrittäminen on selvä vastaisku kesällä 2011 julkaistun Google+ -sosiaalisen median Piirit-toiminnolle. Useimmat yksityiskäytössä olleet Facebook-tilit ovat tähän asti olleet "suljettuja", eli ihmiset ovat yleensä julkaissee vain "Kaverit"-tai "Mukautettu"-näkyvyydelle. Google+ muutti pelin, koska siellä näyttää nyt kesän ja alkavan syksyn 2011 aikana yleistyneen se, että ihmiset julkaisevat kirjoituksensa "Julkinen"-näkyvyydelle, ja Facebookin oli seurattava perässä.

Lisäksi mikäli käytät älypuhelimessasi olevaa Facebook-sovellusta, on syytä käydä asettamassa Facebookista  "Hallitse yksityisyyden oletusasetuksiasi" , johon pääset osoitteesta http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy . Tähän kannattaa asettaa jotakin muuta kuin "Julkinen". 


Koonti
 • älä jaa julkiseen verkkoon "Missä olet?"-paikkatietojasi. Mikäli haluat ehdottomasti julkaista paikkatietosi, pidä huolta että julkaiset sen vain luotetulle, henkilökohtaiselle ystäväpiirillesi
 • kysy aina etukäteen suullisesti henkilökohtainen lupa mukanasi olevilta saatko julkaista heidän nimensä "Kenen kanssa olet?"-päivityksen yhteydessä. Ole hienotunteinen, sillä vaikka sinun mielestäsi tankotanssiesitysten seuraaminen ystävien kanssa on mukavin mahdollinen tapa viettää perjantai-iltaa ja haluat kertoa asian koko maailmalle, eivät kaikki mukana olevat ystäväsi välttämättä halua nimeään mainittavan tämän tilapäivityksen yhteydessä. Mikäli joku mukanasi olevasi ystävä haluaa kuitekin jakaa omille kontakteilleen myös oman viehätyksensä tähän vaativaan urheilulajiin, voi hän tehdä sen itse valitsemansa sosiaalisen median välityksellä ja ilmoittaa vaikkapa seuraavansa akrobaattista taide-esitystä. 

2 kommenttia:

 1. Miten sen paikkatiedon saa pois? En löydä asetuksista mitään asiaan liittyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa paikkatieto ei ole oletusarvoisesti päällä.

   Mikäli kuitenkin haluat ilmoittaa sijaintipaikkasi, onnistuu se uuden tilapäivityksen tekemisen yhteydessä kohdasta "Missä olet?", joka löytyy alarivistä toinen nappi vasemmalta.

   Kuten blogissani kerroin, niin en kuitenkaan suosittele paikkatiedon jakamista ainakaan julkiseen verkkoon.

   Poista