sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Google+ - uhka vai mahdollisuus?


(Koonti tämän artikkelin lopussa.)

Twitterin ja Facebookin kirjoituksieni jälkeen tuntuu luonnolliselta kirjoittaa sosiaalisen median kolmannesta merkittävästä pelurista eli Google+ -järjestelmästä, jossa olen mukana http://gplus.to/jyrkiollinen

Google+ -järjestelmä julkaistiin keskikesällä 2011 ja se vaati silloin kuten se vaatii vielä tälläkin hetkellä tätä artikkelia kirjoittaessani erillisen kutsun järjestelmään. Halusin tietenkin sosiaalisen median asiantuntijana tutustua asiaan, joten pyysin keskikesällä kontakteiltani kutsun, kirjauduin järjestelmään ja aloin tutkimaan. 

Ensimmäinen vaikutelmani Google+ -järjestelmästä oli, että sen kehittäjät ovat tutkineet hyvin paljon markkinoiden siihen asti yleisimpien sosiaalisten medioiden eli Facebook- ja Twitter-järjestelmien toimintaa. 

Ensimmäinen Google+ -laina tulee Twitter-järjestelmästä ja se on nk. Circles- eli Piirit -ajattelu. En voisi kuvitella, että pyytäisin Facebookissa, että sen tunnetuin omistaja Mark Zuckenberg ryhtyisi naamakirjakaverikseni, mutta Google+:ssa olen liittänyt hänet  yksipuolisiin Google+ -piireihini eli seurattaviin, koska se on siellä luonnollista. 

Tämä sama luonnollisuus on myös Twitterissä, jossa minun yksipuolisiin Twitter-piireihini eli seurattaviin kuuluvat kaikkien julkisten Twitter-tunnuksen omaavien suomalaisten puolueiden puheenjohtajien ja ministerien lisäksi mm. Dalai Lama (tunnus vahvistettu Twitterin toimesta), yhdysvaltalainen koomikko-näyttelijä Steve Martin (tunnus vahvistettu Twitterin toimesta) sekä yhdysvaltalainen maailman kolmanneksi paras rumpali mm. Dream Theater ja Avenged Sevenfold -yhtyeistä eli Mike Portnoy (tunnusta ei ole vahvistettu Twitterin toimesta, mutta Portnoyn TwitPic-järjestelmän kautta julkaistut backstage-kuvat ovat aitoa tavaraa).

Suomalainen poliitikko Mikael Jungner jopa otti minut vastavuoroisesti omiin Google-piireihinsä eli hän liittyi minun kaksipuolisiin Google+ -piireihini eli seuraajiin, vaikka en ole koskaan edes tavannut häntä. Hän saattaa nyt tälläkin hetkellä lukea omia Google+:n kautta tekemiäni tilapäivityksiä ja sitä kautta myös tätä blogia. Hei vaan Mikael!

Ehkä nerokkaimpia Facebook- ja Diaspora-lainoja on Google+:n nk. Circles eli Piirit -ylläpito, jossa olemassa olevia Google+ -kontakteja voi helposti hiirellä raahata eri ryhmiin. Tismalleen sama toiminnallisuus on ollut olemassa jo hyvin pitkään Facebook- ja Diaspora-järjestelmissä, mutta sen käyttäminen ei ole ollut näissä järjestelmissä näin helppoa ja se on jäänyt varmaan ainakin valtaosalta Facebook-käyttäjistä käyttämättä.

Google+:ssa on jo valmiina ryhmiä, joista valita: "Ystävät", Perhe", "Tutut" ja "Kiinnostavat". Lisäksi uusia ryhmiä on todella helppo ja nopea perustaa. Yksi Google+ -kontakti voi olla kuulumatta yhteenkään ryhmään tai hän voi olla useassa eri ryhmässä samaan aikaan. Näin ollen Google+ -tilapäivityksen suuntaaminen juuri oikealle kohderyhmälle on helpompaa. Osa kontakteistani ei ole kenties lainkaan kiinnostunut tietämään, että kuulin juuri villhanhien kiljuntaa, mutta osalle kontakteistani tällainen tilapäivitys voi tulla kuin taivaan lahjana. 

Toinen asia jonka Google lainasi Twitteriltä oli kommenttien julkisuus. Kaikkihan me haluamme itsellemme julkisuutta, eikö totta, esimerkkinä vaikkapa tämä blogini? Siinä missä Facebookin käyttäjät ovat suosineet tilapäivitysten jakamista vain omille kontakteilleen, lähti Google+ alusta asti hyvin twittermäisesti tukemaan tilapäivitysten jakamista suoraan julkiseen Internetiin. Ja julkisuus myy. 

Saako Google+ taakseen riittävästi kriittistä massaa?  

Heinäkuussa 2011 arvioitiin että Facebook oli kerännyt itselleen n. 750 miljoonaa käyttäjää sekä vielä kutsun vaativa Google+ n. 10 miljoonaa käyttäjää. Arviot ovat aina arvioita. Kuitenkin tuoreimmat uutiset syyskuulta 2011 kertoivat, että Google+ -käyttö olisi kääntynyt laskusuuntaan. Ilmeisesti Google+:n uudelleenviehätys sekä sosiaalisten medioiden ähky vaikuttivat siihen, että Google+:n tulee haastajana olla vaikea valloittaa markkinointiosuuksia varsinkin, kun Facebook tekee kaikkensa estääkseen järjestelmässään olevien kontaktien helpon siirtämisen Google+:aan. Kontaktien kopioiminen eri järjestelmien välillä on toki mahdollista, mutta se vaatii asiantuntemusta. Olen tehnyt itselleni näin. 

Lisäksi kuten edellä kerroin vaatii Google+ toistaiseksi erillisen käyttökutsun, joten suuret massat eivät ole vielä päässeet siihen käsiksi. Saattaa kuitenkin olla, että julkisen avauksen jälkeen Google+ -käyttäjämäärät lähtevät kasvuun. Olipa asia niin tai näin, niin tämä asia vaatisi silti Google+:aa suorittamaan pikaisesti julkisen avauksen tuotantoon. 

Näin pitkää Google+:n beta-vaihetta voidaan myös pitää hieman hämmästyttävänä. Google itse sanoo, että he haluavat varmistaa että käyttökapasiteettia riittää kaikille. Tämä selitys on enemmän kuin outo, koska Googlella kyllä riittää konesaleissaan kapasiteettia pyörittämään kaikkia muitakin mahdollisia palveluja, joita Google on vuosien varrella tarjonnut, joita ovat esim. seuraavat:

  • Google Gmail -sähköpostijärjestelmä
  • Google docs -ohjelmistot
  • Picasa-verkkoalbumit, jonka nimeksi tulee Google Photos
  • Blogger-bloggausjärjestelmä, jonka nimeksi tulee Google Blogs
  • Google-hakumoottori, jonka nimeksi olen ehdottanut Google Google
  • sekä lukuisia muita palveluita
joten sanoma Googlen konesalien käyttökapasiteetin riittämisestä tulevaisuudessa olisi voinut olla jopa huolestuttava Googlen osakkeenomistajien näkökulmasta. 

Markkinat eivät kuitenkaan reagoineet Googlen antamaan ilmoitukseen juuri mitenkään. Oma veikkaukseni Googlen antamista lausunnoista sekä pitkään kestäneestä "vain VIP:t jonon ohi"-käytännöstä on enemmänkin se, että Google+ sissimarkkinoi palveluansa: koska sisään pääsee vain erillisellä kutsulla, yritetään uudesta palvelusta tehdä haluttava. Kaikki tuntemani todella halukkaat ihmiset ovat kuitenkin saaneet itselleen Google+ -kutsun, ja olen niitä itsekin kontakteilleni pyynnöstä lähetellyt. Jos haluat itsellesikin Google+ -kutsun, niin pyydä se minulta Twitterin kautta: 

  • mikäli sinulla ei ole Gmail-osoitetta, luo itsellesi sellainen http://mail.google.com
  • mikäli sinulla ei ole Twitter-tiliä, luo itsellesi sellainen http://www.twitter.com
  • lähde seuraamaan minua Twitterissä eli http://www.twitter.com/jyrkiollinen ja valitse "Follow"
  • odota että lähden seuraamaan sinua takaisin
  • tämän jälkeen lähetä minulle Twitterin kautta yksityisviesti eli "Messages"-valikon kautta seuraava: "Blogiisi viitaten lähetätkö Google+ -kutsun, osoitteeni on ...@gmail.com" ja liitä tähän oma Gmail-osoiteesi
  • sitten kun olet päässyt sisään Google+ -järjestelmään, niin liitä minut Google+ -piireihisi.
 Google+ -käyttäjät

Kuka sitten on ryhtynyt käyttämään Google+:aa? Arvio perustuu omaan sosiaalisen median kontaktipiiriini, mutta tällä hetkellä järjestelmässä näyttävät olevan lähinnä sosiaalisen median suurkuluttajat eli edelläkävijät. Moni on Google+:aan liittynyt, mutta harva julkaisee siellä yhtään mitään. Lisäksi osa käyttäjistä julkaisee Google+:ssa tismalleen samoja tilapäivityksiä kuin Facebookissa, jossa ei ole minun mielestäni mitään järkeä. 

Tosin ne, jotka ovat ottaneet Google+:n päävälineekseen, ovat siellä erittäin tuotteliaita. Tuotteliaisuudella en tarkoita tässä kommenttien määrää, kuten Twiterissä, jossa yksittäinen käyttäjä saattaa julkaista päivässä jopa kymmeniä tilapäivityksiä, vaan tarkoitan Google+:ssa yksittäisten kommenttien kirjoituspituutta ja sisällön laatua. 

Lisäksi näen Google+:ssa säännöllisesti upeita valokuvia, jotka ovat suurimmaksi osaksi Google+ -käyttäjien itsensä ottamia. 

Twitter-järjestelmässä yhden tilapäivityksen pituus voi olla enintään 140 merkkiä. Aluksi tämä rajoitus tuntui minusta aivan uskomattomalta, mutta muutaman vuoden tehokäytön jälkeen olen oppinut arvostamaan tätä ominaisuutta, koska voin pikalukijana seurata helposti satojen Twitter-kontaktieni tilapäivityksiä, ja käytänkin seuraamieni Twitter-tilapäivitysten lukemiseen sekä kommenttien kirjoittamiseen päivittäin vain noin 15-20 minuuttia. 

Facebookissa tilapäivityksen maksimipituus on 420 merkkiä. 

Yritin etsiä tietoa Google+:n tilapäivityksen maksimipituudesta, mutta en löytänyt sitä. Se on joka tapauksessa paljon suurempi kuin Facebookilla, enkä ole nähnyt yhtäkään Google+- kommenttia, jossa valitettaisiin, että käytettävä tila olisi liian pieni, joten mielikuvituksen rajat eivät ilmeisesti tule kovin nopeasti vastaan. 

Koonti

  • sosiaalisen median järjestelmä Google+ vaatii vielä toistaiseksi erillisen kutsun järjestelmään ja minulta voi pyytää kutsun, kuten edellä on kerrottu
  • Google+ -toiminnallisuus on hyvin paljon fuusio alalla jo toimivien sosiaalisten medioiden järjestelmien toiminnasta, mutta käyttöliittymä on hyvä
  • Google+:n tärkeimmät ominaisuudet ovat Circles eli Piirit -ajattelu ja -ylläpito sekä "myyvimpänä" ominaisuutena tilapäivitysten ja niiden kommentointien julkisuusajattelu
  • Google+ kohtaa haasteen käyttäjämäärän kriittisen massan saavuttamisessa sekä vaikeassa kilpailutilanteessa jo olemassaolevien toimijoiden käyttäjäkunnan taholta
  • Google+ -käyttäjät ovat tällä hetkellä erityisesti sosiaalisen median suurkuluttajia eli edelläkävijöitä. 

1 kommentti:

  1. Google ilmoitti 20.9.2011 että Google+ -järjestelmä avautui nyt kaikille, eikä sinne enää tarvita erillistä kutua.

    Voitte verkostoitua Google+ -järjestelmässä minun kanssani http://gplus.to/jyrkiollinen

    VastaaPoista